Yıldız Tümerdem*
Sağlıklı ve Uzun Yaşam
İnsan sağlığında ve beslenmesinde
çok önemli hatta mucizevî yeri olan zeytinyağı üretiminde Türkiye, dünyada
dördüncü, zeytin üretiminde de ikinci sıradadır. Kişi başına tüketim ise 1
kilogramdır. Komşumuz Yunanistan’ da; Kişi başına / 20kg, İtalya’da, İspanya ve
Tunus’ da 10 kg’dir. Obesite( şişmanlık)
denilen yeni yüz yılın kasırga gibi rüzgârını Fast-Food ve patates kızartmaları,
cips ve margarinlerle dünyaya yayan ABD’de bu değerin kişi başına 450 gram
olarak yerlerde sürünmesi, gençlik yıllarında o ülkede, çok değerli hocalardan
eğitim almış bir hekim olarak benim için beklenen bir sonuç… Eminim, eğitim
aldığım hocalarım da yaşasalardı, bu değerleri Ülkeleri için bu düşük değer
için üzüntü duyarlardı…
Zeytinyağı; tekli doymamış yağ asidi içermektedir. Genelde, kandaki
Kolesterol, Lipid-Trigliserit değerlerini yükseltmez. LDL
ve VLDL(kötü ve çok kötü huylu
kolesterol) değerlerini düşürür. HDL(iyi
huylu kolesterol) değerini yükseltir( erkekte
40 mg. kadında 50 mg. üstü normal).
Zeytinyağı vücudumuzdaki ana damarlarımızda ve kılcal damarlarımızda tıkanmayı
ve de kireçlenmeyi önlemektedir. Kandaki Kolesterol-Lipit
parçacıklarının ve taneciklerinin oluşmasının önüne geçer. Kan viskozitesinin (yoğunluğu)
artışı görülmez. Böylece, vücuttaki kan dolaşımının bozukluğundan kaynaklanan başta
Kalp ve Damar Hastalıkları olmak üzere, çok sayıda hastalık ve bozukluk
görülmeyecektir. Örneğin; hipertansiyon,
akciğer yetmezliği, mide, bağırsak hastalıkları, nörolojik hastalıklar ve fizik
tedavi hastalıklarının görülme riski de azalacaktır...
Vücudumuzun sağlığı için ana
öğelerimiz arasında vitamin ve mineraller, bağışıklık sistemimizi
güçlendirerek, vücut direncinin dengesini sağlarlar. Bizi dış etkenlere karşı
korurlar. Hücrelerimizdeki DNA’ların
kansere yol açabilecek değişimini önlerler. Bir diğer değişle Antioksidan etkiye sahiptirler. Vitamin
ve mineraller çoğunlukla çiğ tüketilen taze sebze, meyve ve salatalarda
bulunur. Yiyeceklerle vücuda alınan en önemli vitaminlerden A, D, E, K vitaminleri yağda erirler. Bu
vitaminlerin bağırsaktan emilebilmesi ve kan dolaşımına katılabilmesi için yağlara,
özellikle de zeytinyağına gereksinim vardır. Zeytinyağı, safra taşları
oluşumunu da önlemektedir. Zeytinyağı
anne sütü gibi değerlidir. Büyüme ve gelişme
evresindeki çocuklarımız ve gençlerimiz için çok değerli bir besin maddesidir.
Sıkma ve Sızma Zeytinyağını kızartmalarda kullanmak sakıncalıdır. Kızartma sırasında, dumanlanma noktası düşük olduğundan, soluğumuzu zorlayan duman ve istenmeyen bir kokuya neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, kızartma sırasında besin öğeleri içinde bulunan sağlığa zararlı kimyasal maddeler de ortaya çıkmaktadır. Bu maddelerin başında Akrilamitler gelmektedir. Cips ve patates kızartmalarında çok miktarda oluşarak kansere neden olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Günümüzde rafine edilerek üretilen, dumanlanma noktası yüksek olan zeytinyağları kızartmalarda, aşırıya kaçmadan kullanılmalıdır…
Sıkma ve Sızma Zeytinyağını kızartmalarda kullanmak sakıncalıdır. Kızartma sırasında, dumanlanma noktası düşük olduğundan, soluğumuzu zorlayan duman ve istenmeyen bir kokuya neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, kızartma sırasında besin öğeleri içinde bulunan sağlığa zararlı kimyasal maddeler de ortaya çıkmaktadır. Bu maddelerin başında Akrilamitler gelmektedir. Cips ve patates kızartmalarında çok miktarda oluşarak kansere neden olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Günümüzde rafine edilerek üretilen, dumanlanma noktası yüksek olan zeytinyağları kızartmalarda, aşırıya kaçmadan kullanılmalıdır…
Sonuç olarak; Ortalama ömrü 50- 80 yıl olan Anadolu’muzun değerli
kutsal zeytin ağacının ürünü zeytinlerimiz ve onlardan elde edilen zeytinyağı,
sağlıklı ve uzun yaşamın ana öğelerinden
biridir. Hepimize Anadolu topraklarımızın
sağlıklı yaşam simgesi olan kutsal zeytin ağacımız gibi uzun-sağlıklı ve de
mutlu bir yaşam dilemeliyiz…
*Prof. Dr. Çocuk ve Toplum Hekimi Uzmanı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder